logo

Termoizolacija tavanica

Multipor je najbolji termoizolacioni sistem za izvođenje toplotne zaštite tavanica garaža, podruma, kao i ploča iznad otvorenih prolaza.

Izvođenje je vrlo jednostavno; izolacione ploče se samo lepe za tavanicu i ne sidre u beton, pa iz tog razloga nije potrebna završna obrada površine. U tom slučaju za izvođenje termoizolacionog oblaganja tavanica koriste se:

  • Multipor izolacione ploče
  • Multipor laki tankoslojni malter

1. Priprema podloge

Podloga mora biti pogodna za lepljenje što znači da mora biti suva i čista, bez ikakvih ostataka koji bi mogli sprečiti ispravno lepljenje. Podloga se pre svega mora dobro očistiti i ukloniti sve ostatke betona i odlepljenog maltera. Kad je podloga vrlo neravna, ista se mora izravnati slojem mase za izravnavanje. Ukoliko je potrebno, nanosi se sloj koji će omogućiti efikasnije lepljenje.

Savet: Pre ugradnje Multipor ploča, pričekajte da se tavanica osuši. Za lepljenje ploča temperatura podloge ne sme biti manja od 5°C.

2. Pripremanje Multipor lakog maltera

Shodno uputstvu navedenom na pakovanju, u kanti se zameša odgovarajuća količina Multipor lakog maltera. Masa sa može koristiti u toku naredna dva sata posle pripreme.

3. Lepljenje Multipor ploča

Multipor laki malter koristi se za lepljenje termoizolacionih Multipor ploča. Multipor laki malter nazubljenom gletericom (zupci od 15 do 20mm) nanosi se po celoj površini termoizolacionih Multipor ploča. Debljina sloja Multipor lakog maltera mora biti 10 – 15mm, zavisno od debljine ploče i podloge. Bočne stranice termoizolacionih ploča se ne moraju lepiti. Namazana ploča se postavi na tavanicu, dlanovima se pritisne na plafon po čitavoj površini, povuče se nekoliko puta levo-desno za 2-3cm i priljubi se uz prethodno postavljenu ploču. Posle postavljanja na tavanicu, ploču nikako nemojte udarati!

Savet: Veći učinak se postiže ukoliko se odjednom premaže više Multipor termoizolacionih ploča.

Debljina nanosa Multipor lakog maltera za lepljenje Multipor ploča na plafon zavisi od debljine Multipor termoizolacionih ploča i postiže se pravilnim izborom gleterice:

  • kod debljine izolacione ploče manje od 140mm, najprikladnija debljina sloja Multipor lakog maltera je 10mm
  • kod debljine izolacione ploče veće od 140mm, najprikladnija debljina sloja Multipor lakog maltera je 15mm

Savet: Kako će se izolovati greda ili prozor? Najpre se izoluje donji deo grede lepljenjem Multipor ploče za beton. U tom slučaju se ostavljaju prepusti Multipor ploče u debljini izolacije na koje se ne nanosi lepak. Kad se završi lepljenje
za donji deo grede, ručnom testerom se izreže potrebna dimenzija Multipor ploče i zalepi se na bočne stranice betona grede. Prekomerni deo ploče jednostavno se uklanja brušenjem pomoću strugalice. Vrlo je bitno da se na kontakte između Multipor ploča ne nanosi lepak.

4. Završna obrada plafona

Plafon koji je toplotno izolovan Multipor pločama nije potrebno dodatno obrađivati završnim malterom. Neobrađen plafon je takođe kvalitetno rešenje i izgleda vrlo lepo. Neravne površine se jednostavno dodatno izbruse strugalicom, a eventualni nedostaci se obrade Multipor sanacionim malterom.

Neobrađeni plafon izrađen od Multipor termoizolacionih ploča je uredan i kompaktan, pa štedi novac koji bi inače trebalo uložiti za završnu obradu.

U slučaju da se odlučite za završnu obradu ploče,
postupak je sledeći:

  • svaka Multipor ploča se usidri tiplom i vijkom za tavanicu
  • nanosi se 5mm debeo nazubljeni sloj Multipor lakog maltera
  • u pripremljeni sveži sloj maltera utisne se tekstilna staklena mrežica (težine 160g/m2)
  • zatim se nanosi završni mineralni malter (obavezno se pridržavajte uputstava proizvođača)
  • konačno se nanosi odgovarajući sloj odabrane silikatne boje

Podeli:

   

Sadržaj